tiistai 14. kesäkuuta 2016

Piha ja puutarha

Remontti etenee pikkuhiljaa ja muu elo jatkaa täällä tasaista kulkuaan. Myös pihatöitä pitää tehdä aina, kun ehtii. Jos aikaa olisi paljon, niin pihalla voisi tehdä joka päivä hitaan kävelykierroksen ja ihmetellä kasvien kasvua kaikessa rauhassa. Tuntuu, kun pihan eri osioissa käy kävelemässä, niin sieltä löytyy aina uusia kasveja, joita ihmetellä. Yksi ihmetys on ollut nyt se, että pihatien reunaan, roskiksen ja raparperien väliin, vähän sellaiseen ei mihinkään kohtaan nousi jonkun kasvin varsia. Ensin epäilin, että ne ovat jonkun rikkaruohon varsia, mutta sitten annoin kasvin olla ja odotin kukintaa. No sehän olikin kasvi nimeltään vuorikaunokki, joka on monivuotinen pihakasvi. En ole koskaan nähnyt missään kyseistä kukkaa, mutta google toimi hyvänä apuna tunnistuksessa. En tiedä onko kasvi istutettu siihen joskus vai levinnyt siemenestä. Iso puska se kuitenkin on ja mielestäni kummallisessa kohtaa pihaa. Ehkäpä siirrän sen muualle, kunhan keksin minne.

 Vuorikaunokki keskellä


Pihallamme kasvoi myös aiemmin lähekkäin viisi havupuuta, joista keväällä kaadoimme kaksi pois ja karsimme lopuista alaoksat pois. Nyt kesän tullen puiden viereen on ilmestynyt rivi kukkia tai pikemminkin kukkapenkki itsestään. Paikassa on varmasti aiemmin ollut kukkapenkki, mutta puut ovat vallanneet sen allensa. Ihmettelen, että miten kukat ovat säilyneet havujen alla vuosia. Nyt tietysti ne ovat lähteneet kasvuun, kun ne ovat saaneet taas valoa. Kylvin samaan riviin nyt lisää eri kukkien siemeniä, joten ehkäpä ensi kesänä siinä kasvaa vielä enemmin kukkia. Saa nähdä.

Näin myös keväällä Pihapiiri -messuilla riippalehtikuusen taimia, mutta siellä ne maksoivat niin paljon, ettemme silloin ostaneet sellaista. Molemmat tykästyimme kuitenkin puun muotoon ja se jäi mieleen pyörimään. Nyt törmäsin yhdellä puutarhalla samanmoiseen, joten nyt se sitten hankittiin. Messuilla hinta oli 125e ja nyt tuo maksoi 45e. Ei siis vieläkään halvimmalla päästä, mutta paljon halvempi kuin "messutarjous". Nyt se istutettiin pihalle tuloväylän varteen lähelle edellä kuvaamiani havupuita.Talvella visioissani leijuivat kasvihuone ja koko takapihan pellon täyttävä kasvimaa. Nyt kesän tullen karu totuus on kuitenkin paljastunut. Remontti ja muut työt vievät aikaa, joten kasvihuoneen rakentaminen siirtynee ensi kesän haaveeksi. Pelto on myös aivan rikkakasvien juurien vallassa, joten ei ole toivoakaan tehdä sinne kasvimaata vielä tänä kesänä. Olin ostanut kelta- ja punasipuleita, joille kokeilin raivata nyt penkkiä pellolta lapion kanssa kääntäen. Aina, kun lapion iski maahan tuloksena löytyi iso juurituppo. Sipuleille tein pienen penkin, mutta sitten annoin olla. Olin ostanut keväällä ison kasan siemenpusseja, mutta en nyt saa istutettua niitä kaikkia, vaikka kuinka haluaisin. Maustekasvien ja salaatin siemeniä kylvin vanhoihin huonoihin puulaatikoihin sekä porkkanoille ostin pari kasvilavaa. Näihin laatikoihin laitoin kaupan ostomultaa. Saa edes jotain kasvatettua. :)


Sitten tein vähän omia viritelmiä vanhoista betoniharkoista ja muusta tavarasta, joita löysin viljakuivaamomme vierestä ja navetasta. Halusin laittaa vielä siemeniä ja taimia kasvamaan ja tarvitsin reunat, jotta ostomulta kestäisi reunojen sisällä. Nää ei oo menossa minnekään näyttelyyn, joten ovat aika karun näköisiä. Ajavat hyvin kuitenkin asiansa. Harmi, kun harkkoja ja sopivia rakennustarvikkeita ei löytynyt enempää. Olisi voinut kehitellä vielä jotain. :)

Kaupasta hankitut sitruunaverbenan eli lippian taimet

Autonrenkaassa muoviämpärissä piparminttua ja edessä tavallista minttua

Tässä vielä pihakuvia eri suunnista. Piha vaatii vielä paljon tekemistä. Tällä hetkellä pihan siistimistä vaikeuttaa myös se, että molemmat parhaimmat päivänsä nähneet ruohonleikkurit sekä raivaussaha-trimmeri ovat epäkunnossa. Nurmikon ohella erityisesti pihan isoimman kukkapenkin saaminen hyvään kuntoon tuntuu tällä hetkellä mahdottomalta. Heinää kasvaa aivan hirveästi kokoajan lisää. Pihallamme on myös rinne ja mäki, jossa kasvaa erilaisia kivikkokasveja. Tuo mäki pitäisi saada myös uuteen kukoistukseen. No, kaikki aikanaan. Seuraavissa kuvissa ollaankin ihan pihalla.

Tää viikko vielä ja sitten alkaa odotettu kesäloma! Hiphei! Palataan!:)


2 kommenttia:

  1. Kylvöt näyttävät hyvältä. Toivottavasti saatte raivaussahan ja ruohonleikkurin kuntoon ettei piha saa yliotetta. Hyvää pian alkavaa lomaa! M

    VastaaPoista
  2. Ruohonleikkuri vaatii ilmeisesti pientä kunnostusta, joten kyllä se kuntoon saadaan. Kiva, kun jätät kommentteja teksteistäni. Se on mukavaa! :)

    VastaaPoista