tiistai 21. kesäkuuta 2016

Sisustuksellisia näkökulmia

Nyt remontoinnin yhteydessä on avautunut valintojen maailma. Tämä talo on meille molemmille ensimmäinen oma asunto, jota saa rakentaa ja remontoida oman näköiseksemme. Tätä onkin odotettu kauan. Vuokra-asunnoissa asuessani pohdin aina mitä muutoksia sinne tekisin, jos vain saisin. Nyt saan tehdä mitä vaan, mitä nyt miehenkin mielipidettä pitää kuunnella. Talo oli ostohetkellä hyvässä kunnossa, mutta viime aikoina remontteja ei ollut tehty. Se oli mielestäni hyvä asia. Nyt, kun on itse tehnyt isommat remontit, niin tietää miten ne on tehty. Sisustusta ajatellen siinäpä sitä olisikin ollut pohdittavaa, jos talossa olisi uusittu esimerkiksi kylpyhuone viime vuosina ja ostohetkellä sen rakenteellinen tai sisustuksellinen ratkaisu ei olisi miellyltänyt. Silloin tuohon remonttiin käytetty raha olisi näkynyt asunnon arvoa kohottavana tekijänä ja talosta olisi pitänyt maksaa enemmän. Tähän peilaten olisi ollut järjetöntä alkaa korjaamaan tai purkamaan loistavassa kunnossa olevaa kylpyhuonetta. Silloin olisi ollut vain tyytyminen toisen tekemään ratkaisuun, joka itseä ei olisi miellyttänyt. No, täällä sellaista ongelmaa ei onneksi ole, vaan saa itse tehdä ratkaisuja oman näkemyksensä mukaan. Omat valinnathan tietenkin ovat aina parhaita ainakin omasta mielestä. ;)

Talon rakenteellisiin ja sisustuksellisiin valintoihin vaikuttaa moni asia, joita olen lähiaikoina pohtinut. Seuraavat pohdinnat ovat miun omia ajatuksia, joilla ei ole mitään todellista perää. Kunhan oon vain ajatellut kuin Havukka-ahon ajattelija konsanaan. Olen siis pohtinut lähiaikoina paljonkin sitä, millä perusteella sisustusvalintoja yleisesti tehdään ja millä perusteella teemme niitä itse täällä. Olen päätynyt siihen, että muoti näyttelee yleisesti aika isoa osaa valinnoissa. Lehdissä tarjoillaan tietynlaisia muodinmukaisia koteja, joista lukijoiden on helppo ottaa mallia ja samaistua niihin. Samalla rautakaupoista edullisimmin saa tuotteita, jotka ovat muodissa. Niitä ostetaan kauppoihin isoja eriä ja hinta on alhainen. Tällöin remonttia tekevä näkee ensin mainoskuvia tietynlaisista kodeista. Sitten hän menee rautakauppaan ja näkee siellä tarvikkeita, joilla kyseisenlaisen kodin saa tehtyä. Muodissa olevien tarvikkeiden hintakin on edullisempi kuin jokin vaihtoehtoinen ratkaisu, joten millainen valinta tehdään ja kenen valinta se loppupeleissä on? Oma vai muodinluojien? Toisaalta. Miten valita sellaisia tuotteita, joita ei valmisteta?

Tällaisia olen pohtinut ja samalla yrittänyt miettiä ovatko tänne valitut ratkaisut oman mielen mukaisia vai sellaisia, jotka tällä hetkellä ovat in. En ole oikein päässyt selvyyteen. Omasta mielestäni kaikki valinnat täällä ovat tietenkin uniikkeja ja ainutlaatuisia, jotka on tehty täysin omien mieltymysten mukaan. Sitten, kun hetken aikaa pohtii niin huomaakin, että meillä on esimerkiksi valkoiset keittiönkaapit, joita nykyisin on esillä hyvin hyvin paljon. Ups. Valintamme ei olekaan kovin persoonallinen ja ainutlaatuinen. Olisiko siis pitänyt valita toisin vai hyväksynkö sen, että muoti on ottanut valtaa, vaikka sitä ei itse tiedosta? Nuorempana olin joissain asioissa tosi muodinvastainen, mikä näkyi lähinnä musiikkivalinnoissa. Tuohon aikaan bändi nimeltä Spice Girls oli pinnalla ja kaverit fanittivat sitä. Itse kirjoitin aina ystäväkirjoihin inhoavani kyseistä bändiä, vaikka todellisuudessa en edes tiennyt heidän kappaleitaan. Sitä piti vain inhota sen vuoksi, koska se oli suosittua. Nykyisin olen avarakatseisempi, enkä suosio vähennä asioiden arvoa. Noin yleisesti ottaen muodillahan on tapana nostaa asioiden arvoa. Ennen rumina ja tylsinä pidettyjä juttuja aletaankin suosia ja hamuta itselleen ja sitten kaikilla on samanlaisia tavaroita. Voiko ja kannattaako muotia vastustaa vain vastustamisen ilosta ja valita toisin, koska ei halua "kuulua massaan" ja tykätä suositusta.

Sellaista. Sittenhän voikin perustella omia valintojani täällä. Olen aina ollut vähän romunkerääjä ja tykännyt vanhoista tavaroista ja menneen maailman menosta. Olen myös aina ollut sitä mieltä, että koti ei saa olla moderni vaan enemmänkin vanhannäköinen sisustukseltaan. Tykkään väreistä, joita pitää olla myös sisustuksessa. Olen huomannut, että nykyisin lehdissä esitellään paljon myös vanhan tyylisiä ns. maalaisromanttisia koteja. Lehtien perusteella voisi siis ajatella, että kyseinen tyyli on nyt pinnalla. Nyt, kun miettii tänne tulevia sisustusratkaisuja, niin kyllä niissä kyseisen tyylin piirteitä on. Ehkä pitää vai hyväksyä, että remontoiva ihminen on ainakin osittain oman aikakautensa vanki. Silloin kunkin ajan tyyli näkyy myös omissa remonttivalinnoissa. Oma lukunsa ovat tietenkin ne, ketkä eivät remontoi, vaan asuvat tyytyväisenä 40 vuotta samalla sisustuksella olevassa kodissa. Hetken, kun odottaa, niin kyllä sama muoti tulee taas takaisin.

Miksipä edes tällaisia mietin? Siinä on oikein hyvä kysymys, johon ei kai liene vastausta. Tää teksti käsitteli nyt vain sisustuksellista näkökulmaa, mutta erikseenhän ovat vielä rakenteelliset ratkaisut, joista voisi kirjoittaa toisen mokoman. No, muotia tai ei. Kunhan tän tönön remontin saisi joskus tehtyä, niin voisi olla tyytyväinen. :)

Hyvää viikonalkua! Tässä vielä meiän seudun kuuluisuus, muotijuttu tai "perinneruoka", jolla alkoi eilen kesäloman ensimmäinen päivä. Kuka tunnistaa mistä on kyse?  Tän syötyäni voin sanoa et " Ai, mite ol hyyvvää". ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti