lauantai 23. heinäkuuta 2016

Pihajuttuja

Näköjään vierähti melkein kaksi viikkoa viimeisestä päivityksestä. On täällä silläkin aikaa tehty hommia ja puuhailtu. Lomat on vietetty ja paluu arkeen on ollut taas totuttelua. Ennen lomaa epäilin kuinkahan osaan olla 4 viikkoa lomalla, kun en sellaista ole vuosiin pitänyt. Luulo oli turha. Loma olisi voinut olla pidempi.

Ensin pitänee mainita, että viime viikonloppuna kävimme ystäväni häissä Pohjanmaalla. Yöpaikkamme olimme varanneet maatilamajoituksesta, jossa nukuimme oli ikivanhassa vilja-aitassa. Rakennuksessa oli kaksi kerrosta ja yläkertaan pääsi kapeita liki pystysuoria portaita. Rakennus oli säilytetty alkuperäiskuosissaan, joten ikkunat olivat pieniä ja sisällä oli hämärää. Olipahan kokemus! Tässä pari fiilistelykuvaa.
Sitten pihajuttuihin. Ulkona on noussut taas uusia kasveja sekä marjat ja omenat kypsyvät. Linnut ovat myös löytäneet pihan marjojen pariin. Sinne menivät parempiin suihin kirsikkapuun ainokaiset kirsikat sekä viiniköynnöksen pieni ensisato. Ai harmittiko? Tässä taas huomaa kuinka ollaan aloittelevia puutarhureita. Ensi kesänä pitää olla ajoissa liikkeellä ja suojata marjat. Viinimarjapensaat ovat vielä täynnä marjoja ja navetasta löysimme talon vanhan linnunpelättimen, joka laitoimme pensaiden väliin. Nyt pihalla kulkiessa meinaa välillä säikähtää, että kuka siellä pensaiden välissä hiippailee. :D

Mustia viinimarjoja

Punaisia viinimarjoja


Pihan hiippailija

Karviaisia

Kävin myös puutarhamyymälässä hakemassa multaa ja samalla piti hieman tutkailla josko siellä olisi jo tarjouksessa kasveja. Mitäänhän en tietenkään tarvitsisi, mutta jos nyt sattuisi löytymään, niin voisihan sitä ostaa halvalla. Löytyihän sieltä. Yllätys. Ostin erikoispikkubegonian, jossa erikoisuutena oli,  että sen kukat ovat syötäviä. Näin jo alkukesästä kaupassa muitakin syötäviä kukkia, mutta silloin tyydyin vain katselemaan. Nyt ne olivat puoleen hintaan, joten pitihän tuollainen erikoisuus ostaa. Kotona maistoin kukkaa, mutta ei sen maku mikään herkullinen ollut. Kivan näköinen kuitenkin. Voisihan sitä nyt leipoa vaikka jonkun kakun ja laittaa noita kukkia koristeeksi, niin menisivät hyötykäyttöön.

Erikoispikkubegonia
Puutarhakaupasta lähti mukaan myös latva-artisokan taimi, joka on myös alennuksessa. Latva-artisokkahan on vihannes, mutta minkä makuinen. Siitä itselläni ei ole tietoa, sillä en ole koskaan sitä maistanut. Jos joku kasvi kuulostaa jännittävältä, niin se on hyvä peruste ostaa se. Tutkin myös netistä, että kasvi on monivuotinen. Juurakot pitää kaivaa ylös syksyllä ja säilyttää sitten kellarin kaltaisissa olosuhteissa. No saa nähdä mitä tapahtuu. Saanko kestämään sen elossa ensi vuoteen. Katsellaan.

Latva-artisokka


Sitten pihan löytöjä. Navetan seinustalla kasvava humala on venynyt pituuttaan ja siihen on tullut nyt kukintoja. Netistä löysin tietoa, että kukintoja voi käyttää mausteena vaikka simaan tai olueen ja niillä on monia terveydellisiä vaikutuksia. Kukintoja on tosi paljon, joten pitänee jatkaa tutkimuksia ja selvittää miten ja mihin voisin niitä itse hyödyntää. Kukintoja riittäisi kyllä muillekin, joten jos joku kokee niitä tarvitsevansa, niin ota yhteyttä sähköpostilla. :)
Sitten rakentelin penkkiä myös viiniköynnöksille. Ostin ne jokunen aika sitten ja istutin tutkimatta miten ne kannattaa istuttaa. No. Sitten keksinkin selvittää asiaa ja huomasin, että olin istuttanut ne väärin. Kuoppa oli liian matala ja taimiväli riittämätön. Uusiksi meni koko homma. Samalla innostuin parantamaan koko seinustan ulkonäköä. Seinusta on aiemmin kasvanut lähinnä heinää, mutta muutama hajanainen kasvikin sieltä löytyi. Ne kaivoin ylös ja istutin samaan kohtaan. Köynnöspenkin reunuskivet löytyivät myös seinustalta. Ennen -kuvaa ei valitettavasti ole. Tässä nykyinen versio. Seinään tuleva ritilä vielä puuttuu, mutta muuten tuli valmista.Tonttiimme kuuluu myös toinen vanhan talon pihapiiri. Se on tuossa kasvimaapellon toisella laidalla. Siellä on jäljellä vanha käyttökelpoinen kivikellari, navetan rauniot, talon kivijalka sekä jonkun verran vanhaa kasvillisuutta ja hyötykasveja heinikon seassa. Siellä on mukava käydä välillä "iltakävelyllä" ihmettelemässä paikkoja. Se on kuin villi viidakko. Nyt löysin sieltä tällaisia kukkia, joita en ole koskaan nähnyt. Tulipas huonoja kuvia. Sinisen selvitin olevan lehtosinilatva, jonka sanotaan olevan vanhanajankasvi. Vaaleasta ei ole tietoa. Kohtapuolen se taitaa kukkia.

Lehtosinilatva

Vielä tuntematon

Lopuksi vielä muuta mukavaa, mitä pihalta on löytynyt. Pitänee vielä mainita, että perunapelto on nyt vihdoin kitketty. Onneksi sain apuvoimia siihen.


Perunat kukkivat

Vaaleanpunaisia pelargonioita

Pelargonia 'Blue Wonder'

Tulppaanipelargonia

Kukkapenkin tuntematon kasvi 

Vuohenkelloja navetan seinustalla


Valtikkanauhus? taustalla

Siinäpä sitä. Mainittavaa on myöa se, että keittiöön tulee nyt sähköt ja vedet! Keittiö vaatii vielä pientä hienosäätöä, joten kuvia tulee lähiaikoina.

Puuhat jatkuvat! Kommentointi olisi mukavaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti