maanantai 22. elokuuta 2016

Opiskelua ja olohuoneen lattian villoittaminen

Hiphei. Ompa pitkä aika viime päivityksestä. Täällä on tapahtunut kaikenlaista, mutta en ole jotenkin saanut aikaiseksi kirjoitettua kaikesta tänne blogiin. On ollut marjojen ja ynnä muiden säilöntää, kellarin maalausta, puutarhan hoitoa, remonttivaiheita ja paljon muuta. Tällä välin olen ehtinyt palata myös koulun penkille opiskelemaan sisustustekstiilien ompelua ja kudontaa. Olen nyt jonkun aikaa ollut vähän ulapalla siitä, mikä voisin tai haluaisin olla isona. Luova ala on aina kiinnostanut, mutta olen silti opiskelut varmemmin työllistävän alan tutkinnon, joka ei kuitenkaan ole tuntunut omalle.

Nyt muutamien viikkojen perusteella voin sanoa, että koulussa on ollut mukavaa ja se on tuntunut sopivalle alalle. Opiskelun aloittaminen on kylläkin vaatinut toteuttelua, jotta täysipäiväisen opiskelun, muutaman työvuoron tekemisen viikossa ja kotipuuhailut saa sovitettua hyvin yhteen. Rahallisesti opiskelu on kaikkea muuta kannattavaa, joten sekin tulee vaatimaan totuttelua. Näillä mennään nyt tämän vuoden loppuun saakka, jonne koulu kestää. Opiskelun myötä ole saanut palata takaisin "normaaliin" päivärytmiin. Olen jonkin aikaa tehnyt vuorotyötä ja todennut, ettei se oo oikein miun juttu. Kummallista miten iloinen voikaan olla nyt siitä, että voi illalla käydä nukkumaan, herätä aamulla ajoissa ja tulla takaisin kotiin iltapäivän puolella. Vuorotöissä ollessa rytmit olivat aina sekaisin. Koulussa aikaan saatuja tuotoksia jaan jatkossa täällä blogissakin, sillä niitä tulee riittämään. Jouluun mennessä pitäisi kaikki mahdolliset sisustustekstiilit olla tehtynä harjoitustöinä.

Nyt kuitenkin remonttihommista, jotka ovat edenneet täällä nyt aika hyvin. Keittiöön on lisätty kattolistat ja enää sieltä puuttuvat vain jalkalistat ja ja kattolamput. Vessa on vesieristetty ja laatoittaja tekee tällä viikolla laatoitukset sinne. Ehkäpä loppuviikosta päästään jo kokeilemaan, osataanko enää käyttää sisävessaa. :D Vessasta laitan kuvia hieman myöhemmin, kunhan laatat ovat paikoillaan ja siellä näkyy enemmin konkreettista muutosta.

Nyt esittelen olohuoneen edistymistä. Olohuoneen valmistuminen on vain askeleen päässä. Tässä ensin muistelmat olohuoneen vaiheista, miten kaikki on mennyt. Koko tämä talon laajentunut remonttihan sai alkunsa olohuoneesta, jonka lattialle vuoti vettä patterin termostaatissa jo viime vuoden puolella marraskuussa, kun oltiin tänne juuri muutettu. Olohuone ei siis ole vielä koskaan ollut sen varsinaisessa käytössä, koska siellä on ollut lattia auki enemmän ja vähemmän koko asumisen ajan. Vuodon jälkeen lattia oli sahattu auki ja purut heitelty pois vuotokohdassa, jotta se pääsi kuivamaan. Sitten ihmeteltiin jonkin aikaa, mitä tehtäisi. Korjataanko vain lattia vai aletaanko uusimaan muutakin. Talon viemäriä ei ollut uusittu, vaan se oli alkuperäinen ja veti huonosti. Siitä se ajatus sitten lähtikin uusia viemärilinja, joka kulki olohuoneen lattian alla. Koko olohuoneen ja käytävän lattia ja niiden alla olleet purut poistettiin, viemärille piikattiin ura betoniin, asennettiin viemäri, muurattiin viemäriura umpeen ja odoteltiin betonin kuivumista. Myös lämpöputket päätettiin uusia pintaan, koska nekin kulkivat 60-luvun tyyliin lattian alla näkymättömissä. Samalla uusiutui keittiö, koska sieltäkin piti purkaa lattiaa ja kaappeja viemärin tieltä. Myös vessa koki räjäytyksen viemäröinnin takia. Takkakin ilmaantui kaiken päällisiksi meille olohuoneeseen uutena tulokkaana.

Lähtikö siis ehkä hieman lapasesta tää remontti. Viemäriuran betonivalu on kuivunut jo aika päiviä sitten ja olohuone on odottanut jo monta kuukautta jatkotoimenpiteitä, mutta aikaa ei ole ollut. Keittiö on ollut tärkeämpi saada kuntoon. Nyt, kun se on täysin kunnossa, jaksaa taas jatkaa olohuoneen rakentamista. Nyt ollaan jo aika lähellä, mutta vielä vähän kaukana siitä, että olohuoneessa voisi istua sohvalla ja siemailla vaikka lasin viiniä. Enää puutelistalla ovat lattia, tapetit ja sähkötyöt. Huomenna käydään ostamassa lattialaudat ja tulevana viikonloppuna ne olisi tarkoitus asentaa paikoilleen.

Tässä kuvia ekovillaoperaatiosta, joka toteutettiin menneenä viikonloppuna. Lattiamme on siis maanvaraisen laatan päällä oleva puukoolattu lattia, jonka eristeeksi lattian alle halusimme laittaa ekovillaa. Lattiarakenne on toiminut aiemmin, joten emme nähneet tarpeelliseksi alkaa muuttamaan sitä. Koolauspuut olivat viemärinvaihdoin vuoksi irroitettu lattiasta ja kun niitä asennettiin takaisin, huomattiin, että osa koolauksista oli kieroutunut. Ne piti uusia, jotta lattian saa tehtyä suoraan. Villan asentamiseen saimme rautakaupasta ilmaiseksi lainaksi puhallusvillakoneen, jolla villat sai kätevästi ja nopeasti puhallettua lattian alle. Mie mätin ulkona villatuppoja paaleista koneeseen ja letkun kautta se meni sisälle, jossa mies oli "suihkuttamassa" sitä oikeisiin kohtiin. Homma oli nopeasti hoidettu. Vähän reilussa tunnissa villat oli puhalletaan sisälle ja toinen tunti meni tampatessa villaa lapioilla. Puhallusvillaa meni yllättävän paljon, eivätkä säkit riittäneet ja kone piti palauttaa, joten lattiaan piti laittaa vielä osaksi levynä olevaa ekovillaa. Onneksi lattia on nyt villotettu. Voi luoja sitä pölyn määrää. Hengityssuojaimet olivat enemmän kuin tarpeen. Nyt se on kuitenkin tehty ja pöly laskeutunut.  Tässä kuvia operaatiosta.Kulkusillat laitettu takaisin

Oikein hyvää maanantaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti