perjantai 3. maaliskuuta 2017

Kevätkylvöjä ja istutuksia

Nyt kevät vaihtui jo maaliskuulle, joten on parhain aika harrastaa taimikasvatusta. Itse kylvin latva-artisokkaa, selleriä ja kesäkukkaa isokirjopeippiä jo jokunen viikko sitten. Nämä siemenet itivät hyvin, varsinkin latva-artisokan taimet ehtivät jo kasvaa aika isoksi muutamassa viikossakin. Sellerin pikkutaimet olivat aika hentoisia ja niille kävi hieman huonosti. Kylvöastiat olivat ikkunalaudalla auringonpaisteessa ja multa oli päässyt kuivahtamaan ja suurin osa sellerin taimista oli ihan kuollut. Muutamia sain virkoamaan, mutta suurin osa taimista oli mennyttä. Viime vuonna kävi ihan samalla tavalla, mutta silloin kaikki kuolivat. Muiden siementen kanssa ei ole ollut koskaan vastaavaa ongelmaa. Tuleekohan tästä jokavuotinen selleriperinne. Isokirjopeipit itivät hyvin ja taimet ovat edelleen hyvässä voinnissa. Eilen sain aikaiseksi koulia taimet isompiin ruukkuihin.

Latva-artisokkaa ja isokirjopeippiä

Isokirjopeippi

Sellerin taimet ennen tuhoa


Kouliminen sujui ongelmitta, mitä nyt yksi innokas karvainen apuri hääräsi mukana. Latva-artisokka oli ehtinyt jo muutamassa viikossa kasvattaa jopa 10cm juuret, mikä oli aikamoinen ihmetys. Tällöin totesin, että siemenet olisi kannattanut istuttaa alusta saakka suoraan yksittäin pieniin purkkeihin. Kouliessa mietin myös onko mitään järkeä nähdä vaivaa kasvin eteen, jota ei ole koskaan maistanut. En siis yhtään tiedä, miltä latva-artisokka maistuu, kun en ole sitä koskaan missään syönyt. Hullun hommaako siis. No, eikös se mee niin, että lähes kaikkee pitää kokeilla. :D Koulitut taimet vein varaston (n.+14astetta) ikkunalaudalle.

Kylvöapuri hommissa mukana

Latva-artisokka koulittuna

Selleriä ja isokirjopeippiä koulittuna

Koulimisen jälkeen laitoin myös uusia kylvöjä alulleen. Nyt multaan pääsivät petunian kolme eri lajia, mustasilmäsusanna sekä kasvihuonetomaatti "Sparta F1".


Kävin myös tutkimassa Plantagenin siemen- ja kukkavalikoimaa. En ole kovinkaa paljoa kyseisessä kaupassa käynyt taimiostoksilla, mutta nyt tein poikkeuksen. Sieltähän löytyikin pieniä pistokastaimia. En ole aiemmin nähnyt missään myytäviä pistokastaimia. Olen ajatellut, että ne ovat enemmänkin kesäkukkia kasvattavien puutarhojen juttuja, No siellä oli ja voitte arvata ostinko. En voinut vastustaa kiusausta, vaikka varastossa on jo entuudestään pelargonioita, joista pitäisi ottaa pistokkaita kasvamaan. Ostin siis lisää pelargonioita, kun ne näyttivät niin kivoille. Mukaan tarttui lajit "Apple Blossom", "Prins Nikolaj" ja "Stellena Rose". Toivotaan hyvää kasvua niille, jotta ne selviävät kesään ja alkavat kukkimaan.

Pistokaspelargoniat

Uudelleen istutetut isompiin ruukkuihin


Ystävämme ananaskirsikka on myös selvinnyt menneestä talvesta hengissä. Tämä yksilö aloittelee jo kolmatta kevättään. Muutama viikko sitten leikkailin sitä ja leikkauksen jälkeen kasvi lähti heti tuottamaan uusia lehtiä. Tänään vaihdoin sille mullan, joten saa nähdä, mitä se tykkää tästä muutoksesta. En olekaan multaa vielä ikinä sille vaihtanut. Ensimmäisen kesän ananaskirsikka vietti rivitalokodin lasitetulla terassilla, viime kesän ulkona talon seinustalla ja tulevana kesänä se tulee viettämään elämää keväällä rakennettavaan kasvihuoneeseen. Saa nähdä alkaako kasvi tuottamaan ensi kesänä jo satoakin. Aiemmin sadon tuotto on ollut heikkoa. Ensimmäisenä kesänä hedelmät eivät ehtineet kypsyä lainkaan ja viime kesänä vain muutama ehti kypsyä syksyyn mennessä, kaikki näistäkin vasta, kun kasvin toi sisälle pakkasta suojaan. Ananaskirsikka on talvehtinut meidän peräkammarissa aivan huoneenlämmössä ja voin sanoa sen olleen aika heikolla hoidolla. Huoneen ikkunalla on tosi vähän kastelua vaativia mehikasveja ym., joten ananaskirsikkakin unohtui usein kastella. Talvella sen lehdet usein nahistuivat, milloin aina muistin kastella sitä. Vuosien aikana oon huomannut, että se on hyvin vahva kasvi, eikä hätkähdä pienestä. Huonosta hoidosta huolimatta se on hengissä ja hyvässä voinnissa.En voi myös vastustaa kauppojen sesonkikukkatarjontoja. Nytkin sorruin ostamaan jo tällaisen perunanarsissin, vaikka pääsiäinen ei ole lähellekään. Tulppaanit ovat myös aivan ihania, vaikka eivät kestäkään kauaa maljakossa. 


Hyvää viikonloppua ja kylvöintoa myös muille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti