torstai 23. helmikuuta 2017

Hakkoopiirakan valmistusta

No nyt koitti vihdoin se hetki, että sain aikaiseksi leivottua paikallista erikoisuutta hakkoopiirakkaa. Tuossa muutama hetki sitten kerroin, kuinka paikallinen kahvilahuoltoasema valmistaa Säkkijärveltä alunperin lähtöisin olevaa perinneruokaa hakkoopiirakkaa ja hain sitä sieltä kotiin syötäväksi. Nykypäivänä kyseinen piirakka lukeutuu lähinnä Ylämaan ja Miehikkälän ja niiden lähialueiden perinneruuaksi. Nettiä selailemalla löysin tietoa, että hakkoopiirakan kaltaisia piiraita valmistetaan myös muualla Suomessa esim. Pohjois-Karjalassa. Nimi, piiraan sisältö ja muoto vain hieman vaihtelevat paikkakunnan mukaan. Kaikkien vastaavanlaisten piiraiden alkuperäiset ohjeet lienevät lähtöisin Karjalasta rajan takaa.

Ennen leipomisen aloittamista tutkin netistä ja kyselin tutuilta, miten piirasta tehdään. Ohjeita tuntui olevan niin paljon kuin oli tekijöitäkin. Hakkoopiirakan pääraaka-aineet ovat kuitenkin peruna, sian kylkisiivut, ruiskuori ja mausteena suola. Miehikkäläiseen versioon lisätään vielä lanttua. Itse valmistin piiraan pelkästään perunasta ilman lanttua. Olen maistanut lanttuversiotakin, mutta mielestäni pelkällä perunalla tehty piiras on parempaa. Makuasioita, joista ei voi kiistellä.

Hakkoopiirakkaan löytyy netistä joitakin ohjeita, mutta tässä yksi lisää kaikenkirjavaan joukkoon. Ensimmäinen kerta neuvoi tekijäänsä, joten tiedän miten toimia seuraavalla kerralla, jotta piiraasta tulee vielä parempaa. Nyt leipoessa tein liian vähän kuoritaikinaa ja se loppui kesken. Nyt tiedän, että mikä määrä riittää ja osasin lisätä sen omaan reseptiini. Oikeasti hakkoopiirakan teossa on käytetty pientä puukaukaloa, jossa perunat on hakattu silpuksi. Itselläni sellaista ei ole, joten yleiskone hoiti silppuamisen. Mainittakoon vielä, että reseptini ruiskuoren ohje on sama, jota olen käyttänyt myös karjalanpiirakoissa. Jos ihmettelette miksi sekä karkeita että hienoja ruisjauhoja, tässä selitys. Karkeat ruisjauhot tuovat rapeutta ja maistuvuutta, mutta pelkästään niitä käyttämällä kuoren kauliminen vaikeutuu, eikä kuori kestä oikein kasassa. Hienot ruisjauhot helpottavat siis kaulimista. Jotkut tekevät kuoren hiivataikinasta ja jotkut ruisleivän tyyliin hapanjuuresta. Tässä oma ohjeeni, joka toimi ja piiraasta tuli makoisaa. Mies tykästyi piirakkaan ja sanoi, että se on hänen uusi lempiruokansa. :)

Hakkoopiirakka (uunipellillinen)

Täyte

n. 2kg         perunaa
500-800g    possun kylkisiivuja
ripotellen    suolaa

Ruiskuori

4 dl       vettä
4 rkl     suolaa
2 rkl     öljyä
4 dl       karkeita ruisjauhoja
4 dl       hienoja ruisjauhoja
3 dl       venhäjauhoja

Kuori perunat ja pilko ne pieneksi esim. yleiskoneen leikkuuterällä. Valmista kuoritaikina ja jaa se kahteen osaan. Kauli toisesta kuoritaikinasta reilumpi kuin uunipellin kokoinen levy, jotta levy riittää myös piiraan reunoille. Ota reunallinen uuninpelti ja aseta kaulittu levy pellille leivinpaperin päälle. Pohjana olevan ruiskuoren tulee olla siis niin iso, että se ulottuu yli pellin reunojen. Lado sitten perunasilppua ja kylkiviipaleita kerroksittain pellille. Kerros perunaa, ripotellen suolaa päälle, kylkisiivuja, perunaa ja ripotellen suolaa, kylkisiivuja ja vielä päällys perunaa. Taivuta pellin reunojen yli ollut kuoritaikina täytteen päälle. Kauli kuoritaikinan toisesta osasta levy ja aseta se piiraan päälle katoksi. Ummista pohjan ja päällisen saumat toisiinsa kiinni tiiviisti käyttäen vettä apuna, Paista piirasta n.150-175 asteessa 2-3 tuntia. Ota piiras pois uunista ja voitele sen ruiskuori vedellä ja voilla. Laita piiraan päällisen suojaksi voipaperi ja aseta pyyhkeitä, vanha lakana ym. muuta piiraan päälle ja jälkihauduta sitä vällyjen alla vielä ainakin tunnin. Sen jälkeen bon apetit! :)

Valmista ja ruokailtukin on. Päällisenä ollutta kuoritaikinaa oli liian vähän
ja sitä piti tehdä lisää, joten tässä kuvassa päällinen koostui paloista.
Nyt ohjeessa kuoritaikina on isompi, että riittää kokonaiseksi levyksi päälleHakkoopiirakan valmistus on aikaa vievää, mutta se kannattaa ja siitä riittää syötävää moneksi päiväksi. Itse tein hakkoopiirakan vielä leivinuunissa, joten valmistusprosessiin kului aikaa. Aloitin leivinuunin lämmityksen aamulla klo 9 ja hiilet vedin pois n. klo 13 eli silloin uuni oli kuumimmillaan paistovalmis (275astetta). Sopivan alhainen lämpötila (150-175astetta) piiraan paistoon oli vasta n.16.30 illalla. Piiras uunin ja sieltä pois n.19.30. Kuoritaikinan voitelu ja jälkihaudutus ja valmista oli illalla ennen 9. Mutta kyllä kannatti! :)

Leipomisintoa muillekin! Palataan! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti