keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Aurinkoista arkea

Oi, että miten hieno aurinkoinen keli tänään olikaan ulkona. Talvipäivä parhaimmillaan. Tänään miulla olikin vapaapäivä, joten tänään pystyi tekemään kaikkia arkipuuhailuja. Aamulla ensimmäisenä kahdeksan aikoihin tein tulet leivinuuniin. Oon vapaapäivinä yrittänyt aina herätä suht aikasin, koska muuten ei illalla tuu uni vaan tulee valvottua pitkään. On hyvä, että on varannut puuhaa jo aamusta lähtien itselleen, niin silloin tulee myös herättyä ajoissa ja ruvettua hommiin. Koulua voisi miun mielestä olla paljon enemmän, koska tykkään alasta ja oppisin mieluusti kaiken mahdollisen sisustamisesta ja muuhun siihen liittyvästä. Nyt pitää sitten aina kehitellä puuhaa vapaapäiviksi.

Tänään päivä menikin taas hyvin nopeasti. Aamupäivällä kävin hakemassa koivunoksia maljakkoon. Tai no miun maljakko ei ollut nyt aivan perinteinen. Löysin autotallistamme kaiken romun keskeltä vanhan 5litran maitotonkan. Se oli edellisten omistajien jäljiltä siellä ja täynnä romua. Hain tonkan ja puhdistin sen siistiksi. Sitten laitoin isoon lasipurkkiin vettä ja asettiin purkkiin koivunoksat. Sitten oksat purkkineen maitotonkan sisälle ja valmista tuli. Koristeeksi laitoin vielä rusetin. Nyt, kun oksat ovat olleet hetken maljakossa, niin niistä lähtee hienoinen saunavihtamainen tuoksu. Toivotaan, että myös hiiretkorvat ilmestyvät lähiaikoina oksiin.


Myös leipomuksia tuli tehtyä taas, kun lämmitin leivinuunin. Sämpylöitä ja puolukkapiirasta oli luvassa. Meillä on puolukoita aika paljon pakkasessa ja olen nyt yrittänyt tehdä niistä jos jotakin. Piiraat on helppoja, joten niitä tulee tehtyä usein. Nyt vuorossa oli puolukkaisella aromilla maustettu piiras. Sämpylät hieman epäonnistuivat eivätkä oikein kohonneet, mutta olivat ihan syötäviä. Lisäksi illan ruoka valmistui uunissa kätevästi. Kanaa ja riisiä. Ihan perussettiä tomaateilla höystettynä.


Jokapäiväinen arkipuuhamme on puukattilan lämmittäminen. Sehän toimii näin. Puukattilaan tehdään tulet ja se lämmittää lämminvesivaraajan (n.2000litraa) veden. Lämmin vesi kiertää vesikiertoisissa pattereissa ja lämmittää taloa. Lisäksi käyttövesi lämpenee samalla, ettei tarvitse käydä kylmässä suihkussa. Tässä tämä meidän 1982 vuodelta oleva Tulikko - merkkinen puukattila, jos joku ihmettelee millaisesta uunista on kyse. Puuta pitää polttaa noin pari kolme pesällistä päivässä riippuen ulkolämpötilasta.


Laitoin myös saunaan uuden lyhdyn, jonka hankin eilen. Puukiukaan lasiluukku tuo valoa, mutta olemme laittaneet tunnelmavaloksi vielä lyhdyn saunaan ja se näyttää nyt tältä.


Tällaisina aurinkoisina päivinä on tottakai sopivaa ulkoilla, mutta myös kotisohvalla voi ihailla ilmaa ja maisemia. Meillä maisemat olohuoneesta olivat tänään tällaiset. Tää on jotakin sellaista, mistä oon haaveillut aina. Illemmalla lähdin käymään vielä kaupungissa ja käytiin miehen kanssa kuntosalilla ja uimassa. Nyt onkin ihan töttöröö -olo, joten kohta voi köydä jo nukkumaan.

Tässä vielä kuva meiän karvatassusta, joka istui tänään niin nätisti omassa kiipeilypuussaan. :)Huomiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti