torstai 9. helmikuuta 2017

Pelargonioiden keväthuolto ja ulkoilua

Tänään luvassa olikin ompelua, sillä olin luvannut kaventaa päiväpeiton sukulaiselleni. Kavennus oli sinällään helppoa, sillä peitto vaati vain yhden sauman leikkausta ja ompelua. Ulkona oli tänäänkin nätti ilma, joten päätin lähteä ulkoilemaan ja viemään peiton muutaman kilometrin päässä asuvalle sukulaiselle. Kävellen peiton kantaminen tuntui työläälle, joten keksin ottaa potkukelkan käyttöön. Ajattelin, että sillä sen kuin huristelee, niin matka taittuu kevyesti. Kyläteitä ei nyt oltu hiekoitettukaan, joten oletin, että kelkka luistaa. No, ei mennyt kuin Strömsössä. Potkukelkka on tämän talon perintönä tullut ja luulen, ettei sitä ole käytetty moniin vuosiin. Oli nimittäin aika kankeaa menoa, eikä kelkka tahtonut luistaa. Matkalla jo mietin tyrkkäänkö kelkan tien varteen, jatkan kävellen ja otan sen mukaani taas takaisintulomatkalla. No, ajelin sillä kuitenkin perille saakka ja kyläilyn ja kahvittelun yhteydessä sain vinkin, että kelkan jalaksia kannattaisi hangata esim. betonirappusiin, koska jalaksiin saattaa kertyä ruostetta käyttämättömänä. Lähtiessäni kylästä toimin ohjeiden mukaisesti kyläpaikan rappusilla ja tulomatka sujui paremmin. Pitänee laittaa vielä mies hiomaan viimeisetkin karstat pois jalaksista, josko meno olisi sitten vielä vauhdikkaampaa. Ilma oli kuitenkin hieno. Aurinko paistoi ja pakkasta oli reilu -10 astetta.Kyläilyn jälkeen otin asiakseni pelargonioiden keväthuollon. Kävin tutkailemassa ovatko navetan kellarissa olleet pelargoniat vielä elossa. Olihan ne, vaikka surkeilta näyttivätkin. Elonmerkkejä oli havaittavissa, joten toin ne sisälle, karsin ja leikkasin huonot lehdet ja varret pois. Kastelin ja vein ne takavaraston ikkunalle odottamaan kevättä. Nyt peukut pystyyn, että niiden kasvu lähtee käyntiin.

Ennen

Jälkeen


Takavaraston lattialla ja ikkunalla on talvehtinyt osa pelargonioista ja ne näyttivät kaikki hyvin elinvoimaisilta. Niistä karsin myös kuivuneet lehdet pois ja kastelin niitä. Kellarissa olleet pelargonioita en kastellut talven aikana, mutta näille varastossa olleille kävin laittamassa vettä muutaman kerran. Pistokkaita en vielä tänään ottanut. Iski laiskuus, enkä jaksanut. Varaston pelargoniat ovat nyt aika ylipitkiä roippanoita, joten niitä pitää leikata ja niistä saa hyviä pistokkaita.


Kylvin myös kevään ensimmäiset siemenet purkkeihin apurin kanssa. Multaan meni mukulaselleriä, latva-artisokkaa ja kesäkukkaa punakirjopeippiä. Askastelin niille merkintälaput maitopurkista. Siemeniä on tullut ehkä hasmtrattua liikaa ja kevään mittaan niitä pitäisi istutella. Loppukeväästä on varmaan hirveä viidakko sisällä, kun taimia pukkaa maailmaan.
Sitten vielä postilaatikosta löytyi postin tuomia mieluisia yllätyksiä. Superhyvä Maalla -lehti, jonka olen tilannut sekä PipStudion lompakko, jonka tilasin netistä. Lompakko tuli tarpeeseen, koska entinen oli niin huono ja risa. Lompakko olikin isompikokoinen kuin mitä luulin, mutta eipä tuo nyt haittaa. Mahtuu paljon rahaa, jos sitä nyt joskus olisi. :D


Siinäpä sitä. Sählynpelausta on vielä luvassa illan iloksi. Tällaista tänään. Millaista huomenna, se selvinnee silloin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti