perjantai 3. helmikuuta 2017

Leipomuksia ja arkea

Nyt viime aikoina Facebookissa on ollut pinnalla arkikuvahaaste, jossa joka päivä jaetaan joku arkinen kuva muille omasta elämästä. Yleensä en lähde mihinkään haasteisiin mukaan, eikä nytkään ole lähtenyt. Mietin kuitenkin josko asettaisin itselleni oman arkiselostushaasteen ja yrittäisin joka päivä viikon ajan kirjoittaa blogiin, mitä olen päivän aikana puuhaillut. Viime aikoina on ollut hankaluuksia kirjoittamisen kanssa, kun tuntuu, ettei aina tapahdu mitään jännää, josta kirjoittaa. Sitten ei saa aikaiseksi kirjoitettua edes mistään erikoisemmasta tapahtumasta. Toisaalta eihän sillä ole väliä, vaikkei aina niin jännää tapahdukaan. Blogia on mukava kirjoittaa, vaikka kommentteja ei tänne oikein keneltäkään tule. Kommentit olisivat toki hyvin tervetulleita, mutta toisaalta itsellehän tätä tulee enemmänkin kirjoiteltua. On mukava lukea jälkeenpäin, mitä milloinkin on tehnyt ja saanut aikaiseksi. Tällöin voi palata ajassa niihin tapahtumiin, joita on tullut vuosien aikana tehtyä. Esimerkiksi nyt talvella on mielenkiintoista palata viime kesän tunnelmiin ja katsella pihakuvia, kun kaikki on vihreää. Nyt jatkossa yritän olla aktiivisempi kirjoittaja ja tästä alkaa viikon arkiselotushaaste. Kukaan ei ole haastanut tähän, toivonut tai ehdottanut, mutta tässä tämä nyt on.

1. Aamun aloitus.  Aamupalalle tein pirtelöä, johon tuli 2dl puolukoita, pieni puolikas purkki maitorahkaa, rasvatonta maitoa ja vähän sokeria. Oli suht happaman makuista, mutta kuitenkin ihan hyvää, että pystyi juomaan irvistämättä, vaikka puolukoita olikin runsaasti. Niin ja terveellistä tietenkin. Tästä se terveellisempi elämä alkaa. :D


2. Tänään lämmitin myös leivinuunia, mikä tarkoitti myös, että oli leivontapäivä. Ennen vanhaanhan ihmisillä on viikossa leivontapäiviä, jolloin uunissa paistettiin kaikki leivistä ja piiraisiin. Äiti on kertonut, kuin hänen äidillänsä oli leivontapäivät keskiviikoisin ja lauantaisin. Silloin sitä paistettiin leivinuunissa leipää, piirakoita ja makeita leivonnaisia, jotta ne riittivät sitten seuraavaan leivontapäivään asti. Isossa perheessä paistoksia meni paljon ja kaikki tehtiin itse. Leivonnaisilla ja paistoksilla oli myös leivonjärjestys uuninlämpötilan mukaan. Ensin leivät jne. Jollain lailla oma leivontapäivä jäljittelee mennyttä maailmaa. Aina, kun leivinuuni lämmittää tuntuu, että siellä pitää myös paistaa jotakin.

Uunissa paistuivat tänään karjalanpiirakat, joiden teko oli hieman ongelmallista, kun tuli hankittua liian karkeita ruisjauhoja pohjien tekoon. Hankin paikallisen myllyn jauhamia ruisjauhoja, jotka olivatkin karkeampia verrattuna kaupan jauhoihin. Tästä johtuen pohjien kauliminen oli työlästä, kun pohjat eivät tahtoneet kestää kasassa vaan repeilivät kokoajan. No pohjista ja piirakoista tuli ulkonäöllisesti aikamoisia, mutta maku oli mitä parhain. Parempi kuin muilla kerroilla ja se oli jauhojen ansiota. Nyt pitäisi vain keksiä keino, jolla saisi samanmakuisia piirakoita kuin nyt, mutta niin, että pohjat kestäisivät kasassa. Siinäpä vasta kysymys.

Lisäksi tein runebergintorttuja sunnuntain runebergin päivän kunniaksi. Hyviä tuli, vaikka itse sanonkin. Ohje oli Kotiruoka -kirjasta.
3. Kävin viime viikonloppuna kehruukurssilla, jossa harjoittelimme kehräämään rukilla lankaa. Syksyllä kokeilin kehräystä jo koulussa, mutta oma rukki on ollut vähän epäkunnossa, joten sillä en ole kehrännyt. Kurssille piti viedä oma rukki mukaan ja katsottiin sitä opettajan kanssa ja nyt se toimii. Tänään kehräsin lankaa tai itseasiassa kertasin itse tehtyä lankaa vanhan raanulangan kanssa, jos tuo termi nyt sanoo teille muille mitään. Kuitenkin lankaa syntyi ja siitä olen onnellinen. Sitten, kun lankaa on tehty tarpeeksi aion neuloa langoista säärystimet. Siinä tavoitetta. :)Aikamoista mummotouhua miulla täällä, mutta mukavaa sellaista. Nyt vielä illaksi syömään ravintolaan ja katselemaan illan meininkejä ystäväporukan kanssa kaupunkiin. Siellä ei mummoilla. :D

Mukavaa perjantaita kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti