lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pihan keväthuoltoa ja pääsiäistunnelmaa

Oi oi. Sieltä se kevät ja kesä tulevat pikkuhiljaa. Tällä viikolla on ollut tosi hienoja ilmoja ja olenkin monena päivänä käynyt tekemässä pihahommia. Samalla olen pysytellyt poissa putkiremonttimiesten tieltä.
Työkaverin innostamana ja nettijuttuja lukemalla innostuin leikkaamaan syreenipensaita ja omenapuita. Nehän kannattaa leikata nyt keväällä ennen silmujen puhkeamista. En ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Kesällähän sen sitten näkee, miten leikkailut ovat onnistuneet. Syreenipensaista poistin huonoimmat ja vanhimmat rangat, mutta paljon jäi vielä jäljelle. Haluan nauttia tulevana kesänä niiden kukinnasta, joten en siksi leikannut niitä kokonaan maantasalle.

Syreenipensaiden leikkaamisen suhteen en ollut huolissaan, mutta toista oli omenapuiden kanssa. Omenapuut ovat vanhoja ja haluaisin, että ne olisivat elossa vielä leikkausten jälkeenkin.

Tässä mielestäni tärkeimmät neuvot omenapuun leikkaamiseen, joita yritin noudattaa. En tosin tiedä osasinko. Neuvot ovat peräisin työkaverilta ja seuraavalta nettisivulta.  http://puutarha.net/artikkelit/34/omenapuun_leikkaus.htm

1. Puita ei saa leikata kerralla liikaa. Silloin ne alkavat kasvukautena tehdä hirveästi uusia versoja, mikä ei ole hyväksi.
2. Oksien leikkuujälki pitää olla hyvä ja tasainen. Isot oksat pitää leikata myös siten, että ensin leikkaa oksan enimmän painon pois esim. puolen metrin päästä rungosta. Tällöin oksaan jäävä tynkä on helpompi leikata, eikä oksan leikkuukohta rungon vieressä pääse repeämään niin helposti.
3. Leikattuihin oksakohtiin on olemassa omaa "haavanhoitoainetta", koska leikkuukohdat ovat alttiina lahottajasienille ja bakteereille. Kävin ostamassa tähän sopivaa ainetta ja sivelin leikkuujäljet aineella. Kaupassa oli paria erilaista ainetta ja tällaiseen päädyin.
Leikkaamisen lisäksi levitin myös tuhkaa pihan pensaille ja puille. Tuhkaahan meillä tulee valtavat määrät, kun puuta poltetaan pannuhuoneessa.  Tuhkassa on kalkkia, mikä on hyväksi tietyille kasveille ja pensaiden. Itse levitin tuhkaa omenapuille, marjapensaille ja syreenipensaille, koska niille se ainakin työkaverin ja netin mukaan sopii. Neuvojen mukaan tuhka kannattaa levittää keväällä lumen päälle, jotta sulamisvesien mukana sen ravinteet kulkeutuvat sitten helposti kasvien ja puiden juurille. Netistä tutkin tuhkan käyttöä ravinteena ja jossain sivulla oli sanottu, ettei se ole oikean kaupasta ostetun kalkkiravinteen veroista, mutta käy ravinteeksi. En nyt sitten tiedä. Saa nähdä, toimiiko tuhka hyvänä ravinteena vai ei. Tuskin mikään kasvi nyt ainakaan siihen kuolee, kun en liikaakaan sitä levittänyt.

Tällä viikolla kävin myös kyläilemässä sukulaisen luona, joka asuu tällä samalla kylällä muutaman kilometrin päässä. Puheeksi tuli kaiken muun juttelun ohella myös lintulautojen elämä. Hän sanoi, että heillä on tänä talvena riittänyt vain yksi 25kg säkki siemeniä. Lintuja on kuulemma myös näkynyt tänä talvena paljon vähemmin kuin muulloin. Meillä asiat ovat olleet päinvastoin. Itse kävin tänään ostamassa jo ainakin viidennen säkin siemeniä. Ostin tarjouksesta myös tällaisen purkillisen ruokaa niille. Liekö linnut sitten vaihtaneet tänne ruokailemaan? Aika hassua. :)
Vierailureissulta sain myös mukaani 'Pienen posliinikukan' oksia, jotka laitoin kotona juurtumaan. Kukkiahan ei voi koskaan olla liikaa. :)Pääsiäisen kunniaksi kävin hakemassa myös pellon laidasta pajunvitsoja ja laitoin ne siskon lapsilta saatujen virpomavitsojen kanssa maljakkoon. Koristellut virpomavitsat olivat myös Manu -kissan mielestä tosi kivoja. Tänään olin ulkona ja ihmettelin miksei kissa halua tulla ulos, kun muulloin on niin innokas ulkoilija. Kurkkasin ikkunasta ja hän oli käynyt kaatamassa maljakon ja vienyt koristellut vitsat omiin leikkeihin. Onneksi huomasin tämän ja kävin korjaamassa vitsat äkkiä pois. Kaikkea se keksiikään.  :D Kuvassa tän talon pääsiäistunnelmaa ja takana näkyy myös uusi tällä viikolla asennettu patteri, joka sekin näyttää miellyttävän kiipeilystä innostunutta Manua. :)Remontista kerron lisää seuraavassa päivityksessä. Se onkin nyt jo edennyt taas eteenpäin ja kerrottavaa riittää. :) Mies halusi ostaa seuraavassa kuvassa olevan kortin miulle kauppareissulla, koska kortin kuva muistutti muka miuta. Oon siis yhtä karvainen ja isokorvainen.  ;) Kortin myötä oikeen hyvää pääsiäistä kaikille! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti