tiistai 12. huhtikuuta 2016

Pihalla

Nyt on sitten viimeisetkin lumet hävinneet pihalta. Nopeasti ne meni. Viime päivinä on ollut hyvää aikaa käydä tekemässä pihahommia, kun aurinko on paistanut niin hienosti. Samalla on voinut myös ihmetellä pihalla nousevia kasveja ja suunnitella kaikkea, mitä sinne voisi rakentaa ja laittaa kasvamaan. Tässä tämän hetken löytöjä.

Helmililjoja aloittelemassa kukintaa.
Narsissit tai krookukset ovat nousseet lisää kukkapenkissä.Navetan eteläseinustalla olevat raparperit aloittelevat uutta kesää.
Kasvien bongauksen ohella olen leikannut marjapensaita, koska ne ovat olleet jo vuosia huoltoa vailla. Leikkasin vanhimmat, huonoimmat ja maata vasten roikkuneet oksat pois. Jostakin puutarhasivustolta luin, että marjapensaat kannattaa uusia vähän kerrakseen niin, että kerralla leikkaa vain noin yhden kolmasosan. Tällöin pensas uusiutuu, mutta vanhat oksat jäävät tuottamaan vielä satoa seuraavan kesän ajaksi, kunnes niiden aika on mennä seuraavana vuonna. Saa nähdä, kuinka leikkailut onnistuu. :)

Meillä marjapensaat on istutettu pihan laidalla suoriin riveihin. Tukikehikot kaipaavat uusimista, koska osasta pensaita kehikot puuttuvat ja loppuosan kehikot ovat huteria ja lahoja. Siinäpä sitä puuhaa.


Luulin, että kaikki marjapensaat ovat herukoita, mutta yksi rivi onkin ilmeisesti karviaista. Tämän päättelin siitä, että rivissä olevien pensaiden varret olivat piikikkäitä. Voihan se toki olla joku muukin piikikäs puska. Kesällähän se paljastuu.

Pihallamme on myös ruusupensaita, jotka ovat vuosien varrella tehneet lisäversoja ja päässeet leviämään ominpäin aivan villisti varsinkin aitan kulmille. Villiintyneet ruusut vedimme sileiksi raivaussahalla. Pitänee vielä kiskoa jäljelle jääneet juuriversot pois epätoivotuista paikoista, kunhan ruusut alkavat kasvaa. Leikkasimme myös varsinaisissa ruusupenkeissä ruusut mataliksi, koska ne näyttivät aika raaskuilta. Kesän tullessa niiden pitäisi lähteä sitten uuteen kasvuun ja kukoistukseen.

Pihatöitä tehdessä harmittelin, ettei ole tullut otettua kuvaa miltä piha näytti syksyllä, kun ostimme talon. Jo syksyllä teimme harvennusta pihalla ennen kuin tiesin kirjoittavani blogia asumisesta täällä. Sitten mieleeni juolahti, että onhan meillä talon myyntiesitekuvat, joissa piha myös näkyy. Tässä muutama kuva ennen ja nyt. Myyntikuvissa piha on kesäkunnossa, mutta jotakin muutosta on ehkä havaittavissa nykyhetkeen. Aittakin kaipaisi hieman maalia pintaan.

Vielä toinen vertauskohde. Alemmassa nykykuvassa on vielä kaikki risukasatkin mukana. Ehkä ne vielä tänään häviävät nuotioon. ;)
Pihallamme on myös talon mukana tullut Hankkija -säiliö. Eipä tuota enää nykyisin tarvitse polttoainesäilytykseen, mutta olkoot tyhjänä ollessaan pihan koristeena.
Jo jouluna joulupukilla oli katse keväässä ja se toi miulle joululahjaksi tällaisen tuulimyllyn tai propellimökin niin kuin mie sitä nimitän. Nyt se pääsi eilen aitiopaikalle meidän mäennyppylälle, josta ne näkyy koko pihalle. :)

Tänäänkin on ollut tosi hieno ja lämmin ilma, joten tää päivitys on kirjoitettu osittain meidän pihakeinussa. Huomenna meen kyllä juomaan aamukahvit keinuun, jos ilma jatkuu samanlaisena. :)Remontista kerron lisää lähipäivinä, sillä edistystä on taas tapahtunut. Tässä vielä meidän ihana karvatassu Manu. Voi, kun se on niin söpö. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti