perjantai 22. huhtikuuta 2016

Vessan valu valmis

No nyt se on tehty. Vessan valu on vihdoin valmis. Aiemmassa päivityksessä kerroin epäilystä, että vessan lattia olisi liian korkealla, eikä valua voisi tehdä ennen madallusta. Nyt kuitenkin asiantuntija kävi katsomassa ja totesi, että valun voi tehdä. Nyt se on sitten tehty. Iso kivi vierähti sydämeltä, kun tuon vaiheen sai valmiiksi. Nyt pitää vain odotella valun kuivumista jonkun aikaa ennen kuin pääsee taas jatkamaan hommia siellä.

Tilasin vessaan lattiakaakelit noin 7 viikkoa sitten. Silloin myyjä arvioi, että laatat tulevat 5-6 viikon päästä, mikä tuntui silloin pitkälle ajalle. No, eipä tunnu enää. Kävin hakemassa laatat viime viikolla ja nyt ne odottavat tuolla komerossa valun kuivumista. Ei taida olla vihreä väri oikein muotijuttu tällä hetkellä. Vihreitä lattialaattoja oli hyvin vähän tarjolla. Tällaiset Pukkilan Nova Arquitectura -sarjan 15x15 laatat kuitenkin löytyivät ja nämä tilasin. Sarjan laatat käyvät sekä seinä- että
lattialaatoiksi. Yllätyin, että laatat eivät olleet kovin kalliit, vaikka ne olivat tilaustavaraa. Neliöhinta oli 33 euroa ja siihen päälle 25euron toimitusmaksu. Ei huono! :)Kaakeleita ostaessa en tullut ajatelleeksi, että isokokoisemmat laatat on enemminkin tarkoitettu täysin tasaisille lattioille. Kysyin laatan sopivuutta vessan lattiaan meidän asiantuntijalta ja hän sanoi, että ne käyvät, kunhan lattiassa olevaa kaatoa/kallistusta lattiakaivoa varten ei ole paljoa. Pienimmillä laatoilla kaatoa lattiaan olisi saanut enemmän. Nyt kaatoa ei tullut kuin nimeksi, jotta laatat käyvät lattiaan. Kaadon vähäisyys ei haittaa, koska vessassa ei läträtä vettä. Lattiakaivo onkin vain ikäänkuin varalla, jos vettä sattuisi lattialle joskus päätymään. Kaadon tekemisen jätimme asiantuntijamme tehtäväksi, koska kaadon onnistumisella ja sen suunnalla on suuren suuri merkitys. Ensinhän yritimme itse, mutta sitten todettiin, että parempi jättää työ jollekin osaavammalle henkilölle.

Tällä viikolla suurin ihmetyksen aihe on ollut koivun mahla, jonka valutuksesta kerroin aiemmin. Tarkoituksenamme oli kokeilla onnistummeko saamaan koivusta mahlaa edes vähän. Kyllä onnistui. Toisesta koivusta on tullut noin litra päivässä, mikä riittäisi hyvin meille. Toinen puu onkin sitten tuotteliaampi. En voi uskoa, että koivu on joka päivä tuottanut noin 11 litraa mahlaa. Olemme aivan ihmeissään mahlan tulosta. Eihän sitä niin paljoa pitänyt tulla. Olemme myös jaelleet mahlaa myös kaikille halukkaille. Mahlaa tulee paljon, mutta sen säilyvyys on ongelma. Mahla ei kestä hyvänä kuin muutamia päiviä, joten se pitäisi käyttää heti keräämisen jälkeen. Tuore mahla on aivan mahtavan makuista, mutta sitten vanhentuessaan se ei enää ole niin hyvää. Sekin on tullut todettua tässä tällä viikolla. Osan mahlan olen pakastanut, mutta myös pois on pitänyt heittää osa. Ei ole millään ehtinyt käyttää, vaikka on yrittänyt kovasti. Vettä tai vissyä ei tällä viikolla ole juotu yhtään, vaan mahla on korvannut kyseiset juomat.Siinäpä sitä taas. Linnut ovat myös innostuneet laulamaan yhä enemmin ja enemmin. Aikaisemmin pohdin linnunpönttöasiaa ja nyt meillä on pari kaupasta ostettua pönttöä pihalla. Tällä hetkellä itse tehtyjä pönttöjä ei valmistunut, mutta ensi vuonna sitten uusi yritys. Mies kyllä totesi, että tuntuupa tyhmältä ostaa pöntöt, kun itsekin osaa tehdä. Itselleen pitää kuitenkin antaa armoa, eikä hukuttaa itseänsä työhön. Kyllä täällä riittää muutenkin tekemistä. Vielä on aika heinettynyt rinne tässä kuvassa, mutta kohta ne lähtee, kunhan aloitan rinteen siistimisen. Bongaa pönttö kuvasta.
Lintujen lauluja ei ole aiemmin minä tullut kuunneltua sen tarkemmin, muttai täällä asuessa lintujen lauluunkin on kiinnittänyt enemmin huomiota. Monena iltana olen bongannut äänen, joka kuulostaa siltä ikäänkuin joku soittelisi jotakin pilliä. Ääni sai hyvälle tuulelle, kosk se kuulosti niin hassulle. En ole koskaan kuullut vastaavaa, joten piti etsiä netistä, mikä lintu on kyseessä. Töyhtöhyyppähän se siellä lauleli. Tässä ääninäyte. Käy kuuntelemassa. http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/toyhtohyyppa

 Tänään kotiimme tuli myös uusi matto. Pöllöt on ihania! :)Huomenna lähdemmekin sitten puutarhamessuille Lahteen. Messuille ei ehkä olisi muuten tullut lähdettyä, mutta voitin sinne pääsyliput. En tiiä onko se hyvä idea mennä hakemaan uusia ideoita, kun vanhatkin pitäisi vielä toteuttaa. :D No sinne on suunta huomenna ja kerron sitten kuinka retki meni. :) Nyt lähden hakemaan saunaan puita ja kuuntelemaan vielä lintujen iltakonserttia. Palataan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti