lauantai 1. lokakuuta 2016

Olohuoneen lattian lakkaus

No nyt on olohuoneen mäntyinen puulattia lakattu ja ollaan helpottuneita, että lattia on vihdoin valmis. Ollaan myös tyytyväisiä lopputulokseen. Lattia lakattiin Uulan venelakalla, joka nimestään huolimatta sopii myös muille puupinnoille, kuten puulattioille. Tärkein syy valita Uula oli sen hengittävyys, sillä lakka on tehty pellavaöljystä ja luonnonhartsista. Hengittävät maalit ja lakat sopivat tällaiseen vanhahkoon taloon hyvin. Itse yritin ennen lakkaamisen aloittamista etsiä tietoa tuon venelakan käytöstä tai kokemuksista sen käytöstä, mutta en löytänyt tietoa kovinkaan paljoa. Tässä nyt näitä omia amatööri lakkaajan kokemuksia.

Puulattian lakkaaminen oli kokonaan uusi juttu, mutta tulipa nyt harjoiteltua sellaistakin. Pääosin lakkaus oli miun työ miehen puuhastellessa muita juttuja. Lattialautamme olivat pinnaltaan sileitä, joten niitä ei tarvinnut hioa mitenkään ennen ensimmäisen kerroksen levittämistä. Sivelin lattiaan kaksi kerrosta lakkaa hyvin ohuesti ja hion kevyesti lakkausten välissä käsin ilman mitään konetta. Sitten sivelin seuraavat kerrokset reilummalla otteella, muttei kuitenkaan liian reilulla. Joka kerroksen välissä hion pintaan tulleen karheuden. Yhdellä lakkauskierroksella yritin vähän oikaista, enkä hionut kunnolla, mikä vaikuttti seuraavalla kerralla hiomiseen. Joka kerroksen välissä kannattaa siis hioa. Olkaa muut viisaampia.

Kerroksia tuli yhteensä 5. Kaksi ohutta ja kolme paksumpaa. Ehkä kaksikin olisi riittänyt. Lakka jätti lattiaan hyvin kiiltävän pinnan, mikä meiän silmään näytti juuri sopivalta. Purkin kyljessä tai lakan nettisivuilla ei kerrottu mitään siitä, kuinka kauan lakan pitää antaa kovettua ennen kuin huonekalut voi tuoda huoneeseen takaisin. Tuumasta toimeen. Uulan tehtaalta selvisi, että huonekalut voi tuoda parin päivän päästä ja lopullinen kovettuminen tapahtuu kuukaudessa.

Lakassa oli myös haju, joka oli vahva, muttei kuitenkaan pistävä. Itse teimme niin, että lakkasin lattian illalla ja nukuimme yön keittiössä, koska makuuhuoneeseen ei päässyt lakatun lattian vuoksi. Haju tunkeutui oven läpi myös keittiöön, mutta sisätiloissa pystyi siis oleskelemaan ja nukkumaan. Toki se olisi voinut olla parempi, jos olisi mennyt nukkumaan jonnekin muualle pois talosta, mutta näillä mentiin ja selvittiin. Olipahan selin kokemus nukkua keittiössä. Vietiin sinne ihan 120cm levee sänky ja ahdasta tuli.Jännä juttu oli myös, että lakan haju oli tarttunut keittiössä pöydällä oleviin juustosämpylöihin. Juusto on ilmeisesti niin huokoista, että nappaa itseensä vahvat hajut. Sinne meni ne sämpylät. Tässä lakattu lattia.Olohuone alkaa olla myös jo tapetoitu. Tässä ensimakua miltä tapetit tulevat näyttämään. Mies valitsi ne ja kyllä ne ovat meille juuri sopivat. Seuraavaksi pääsee jo tuomaan kalusteita ja sisustamaan sitä. Oi sohva! Siuta on odotettu. :)


Hyvää lauantai-iltaa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti