tiistai 17. toukokuuta 2016

Peltotöitä

Remontoinnin ohella pitää puuhastella myös ulkona. Pihapiirin lisäksi tonttiimme kuuluu myös peltopalstoja, joista lähes kaikki ovat vuokralla parilla eri kyläläisille, jotka viljelevät niitä. Viljelyssä olevat pellot on salaojitettu ja niissä on EU-tukioikeudet. Yksi peltosarka on kuitenkin salaojittamatta, eikä sitä viljellä aktiivisesti. Pelto on siis ikäänkuin meidän omaan käyttöön tarkoitettu. Tämä pelto on meidän "takapihalla" eli se alkaa noin 10 metrin päästä olohuoneen ikkunasta. Pelto on viime vuodet ollut lähinnä niittynä, eikä siinä ole aikoihin viljelty mitään. Meillä on ollut ajatuksena ottaa pelto taas käyttöön perunapelloksi, kasvimaaksi ja hyötypuutarhaksi. Ennen käyttöönottoa sille pitää kuitenkin tehdä peltotöitä. Pelto oli tarkoitus kyntää jo viime syksynä, koska syksy olisi ollut parhainta aikaa kyntämiselle, jotta maa pehmenee sitten talven aikana. Pelto jäi kyntämättä ja nyt keväällä on ollut kokoajan takaraivossa, että se pitää kyntää.

Peltotyömme alkoi hieman myöhässä, mutta parempi nyt kuin ei milloinkaan. Kynnön olisi voinut tehdä jo viikon pari sitten, kun pelto oli kuivahtanut. Tässä nyt on ollut kaikenlaista muuta pikkupuuhaa, ettei ole oikein ehtinyt. Saimme kyntimet lainaan kylällä asuvalta sukulaiselta ja sitten homma laitettiin käyntiin. Traktorihan meillä on omasta takaa. Apuna kyntämisessä oli miun iskä, joka on lähtöisin maatalosta ja kyntänyt aiemminkin. Iskä kynti peltoa vähän aikaa, jotta mies näki miten pitää toimia ennen kuin itse hyppäsi traktorin rattiin. Mies on ajanut paljon muita koneita, mutta maatalouskoneet ovat hälle aivan vieraita ennen tänne muuttoa. No nyt hää pääsi sitten kyntöhommiin. Taisi olla aika mieluista hommaa. Itse tyydyin vain katselemaan pellonlaidalta. ;) Tässäpä kuvasaalista.





Meiän 1982 vuodelta oleva Ford ei oo kovin suuri ja voimakastehoinen,  joten tällaiset kaksisiipiset kyntöaurat olivat oikein hyvät työhön.



Pelto on nyt kynnetty kokonaan ja nyt pitää odottaa viikko tai pari, että pelto kuivahtaa ennen kuin sen voi äestää eli tasoittaa. Nyt kyntämiselle jäljiltä pelto on aika epätasainen.



Olemme tutkineet ja etsineet netistä, josko jostakin löytyisi itselle omat edulliset kyntimet ja äes, joilla voisi tehdä sitten oman pellon muokkausta. Kyntimiä ei ole vielä löytynyt, mutta äes löytyi lähempää kuin arvasikaan. Kävin kävelyllä yhden riihemme nurkilla ja näin siellä koivun alla jonkun työkoneen osan, joka näytti siltä, että se kuuluu traktorin perään. Kerroin sitten miehelle havainnosta ja kävimme tutkimassa yhdessä asiaa. Netistä löytyi kuvia vastaavasta koneesta ja sehän olikin lapiorullaäes.


Vielä emme ole testanneet toimiiko laite, mutta lähipäivinä se selviää. Päällisin puolin laite näytti käyttökelpoiselta ja liikkuvat osat liikkuivat, mutta se on jokusen vuoden ollut puun alla. Voisi olettaa, ettei se ihan täydessä iskussa ole vaan vaatii pientä laittoa. Veli ymmärtää koneista ja auttaa sitten korjaamaan, jos se ei toimi. Äeksen saamme lainaan samalta sukulaiselta, joka lainasi kyntimet, joten ei huolta, jos oma äes ei heti toimikaan.

Nyt vain odottelua. Äestyksen jälkeen voisikin alkaa muokkaamaan peltoa hyötykäyttöön ja tehdä perunaa. Kasvimaa pitää todennäköisesti tehdä kasvilavoihin tänä vuonna ja ostaa kaupasta siihen puhdasta multaa. Nyt, kun pelto otetaan pitkän ajan jälkeen taas käyttöön, niin ensimmäisenä kesänä rikkaruohojen määrä tulee olemaan kuulemma aivan valtava. Ammattiviljelijät poistaisivat rikkaruohot torjunta-aineilla, mutta meillä se ei ole mahdollista, koska vesikaivo sijaitsee tuon pellon keskellä. Muutenkin parempi poistaa rikkaruohot luonnomukaisemmalla tavalla. Rikkaruohot saa kuulemma pois, kun kesän mittaan äestää aina pellon, kun sinne tulee vähänkään vihreää kasvua. Näin meitä neuvottiin tekemään ja näin toimitaan. Hitto, puhun kuin joku maatalouden asiantuntija, vaikka oikeesti en tiedä mitään. :D

Tässä vielä kuva kukkivista tuomista. Ai, että ne on nyt hienoja. Pysykää menossa mukana! :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti