keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Remonttihommia olohuoneessa

Remonttia remonttia. Sitä on varmaankin koko kevätpuoli tiedossa. Talomme on rakennettu vuonna 1963, joten ikää talolla on jo jonkun verran. Taloa on uudistettu vuosien varrella, mutta osa talotekniikasta, kuten viemäröinti sekä lämmitysputket ja -patterit ovat alkuperäiskunnossa. Keittiö, kylpyhuone, vessa ja makuuhuoneet ovat kokeneet uudistuksia matkan varrella, mutta niidenkin uusimisesta on aikaa. Ostohetkellä ajatuksena oli, että talo oli siisti ja melko hyvässä asumiskunnossa, mutta uusimisen tarvetta on.

Ostimme talon viime vuoden loppupuoliskolla ja ajatuksena oli, että nyt tänä keväänä aloitamme remontoinnin. Noh. Aina ei mene niin kuin elokuvissa. Muutama hetki muuton jälkeen olohuoneen patteri päätti vuotaa lammikon lattialle. Patterin termostaatissa oli vanhuuden vika, joten kun sen käänsi kiinni, niin se alkoi tiputtaa hiljaa vettä. Tätä ei tietenkään huomattu ajoissa vaan vasta, kun tiputusta oli jatkunut jo vuorokauden puulattian päälle. Eipä siinä auttanut muu kuin hakea moottorisaha, sahata lattia auki ja katsoa mitä lattian alus paljastaa. Märkiähän ne aluspurut olivat vuodon kohdalla. Sitten vaan mätettiin lapiolla aluspurut ikkunasta ulos ja annettiin lattian kuivua.

Tässä vaiheessa meinasi iskeä epätoivon tunne siitä, että pitikin ostaa tämä talo. Toisaalta, kun lattia oli avattu, niin näimme myös mitä lattian alus sisälti. Talon perustuksena on maanvarainen laatta, jonka päällä on puukoolattu lattia. Tällaisen rakenteen on joidenkin tutkimusten mukaan sanottu olevan niin sanottu "riskirakenne". Tässä meidän lattiatapauksessa riskirakenne olisi mahdollinen,  jos talon perustus olisi tehty huonosti vääränlaiselle maapohjalle,  jolloin maasta pääsisi nousemaan kosteutta myös rakenteisiin. Myös vääränlaiset lattian rakennusmateriaalit edistäisivät asiaa. Nyt kuitenkin, kun lattia avattiin, niin selville tuli myös, että ainakin avauskohdassa lattian alus oli oikein hyvässä kunnossa.Lattia on ollut auki nyt jonkun aikaa, jonka aikana pohdinnan aiheena on ollut, mitä olohuoneelle tehdään. Aluksi ajattelimme uusia vain lämpöputket, jotka nyt kulkevat 60-luvun tyyliin lattian alla ja ovat siellä huomaamattomissa esim. vuotojen sattuessa.
Remontti kuitenkin lähti "hieman" laajenemaan. Nyt olohuoneeseen on jo vaihdettu uusi sisäkatto. Vanha katto oli vanhaa rakennuslevyä, jonka vaihdoimme paneelikattoon. Paneelimateriaalina käytimme päätypontattua valkovahattua mäntypaneelia, joka on kiinnitetty alusrimoitukseen. Onneksi sentään katto on valmis. Lainatakseni Leevi and the Leavinsin kappaletta "kuinka nopeasti aika kulkee, vaikka kuinka painaa täysillä" :DEhkä tää olohuone on joskus valmis. Ei kylläkään vielä hetkeen, sillä seuraavana hommana on purkaa lattia kokonaan pois ja piikata lattiaan ura viemäröinnille, joka kulkee juurikin olohuoneen lattian alla. Sen jälkeen uusitaan lämpöputket ja -patterit, lattia ja tapetit. Lisänä on vessa, joka tulee olemaan käyttökelvoton jonkun aikaa viemäröinnin ja muiden sen pintojen uusimisen takia. Nyt voi jo henkisesti alkaa valmistautua käymään tuolla navetan luona olevassa ulkohuussissa, kun toista sisävessaa ei ole. Sitä odotellessa!

Tulipas pitkä kirjoitus. Onneksi muut huoneet ovat kuitenkin asumiskunnossa täällä. Kuten keittiössä, jossa joulun amaryllikset ja keväiset tulppaanit elelevät sulassa sovussa. :)Tällaista tänään. Laittakaa toki jotakin kommenttia, kun vierailette sivuillani. Se olisi mukavaa! :)


3 kommenttia:

 1. Neljä vuotta ulkohuussielämää takana ja mie lupaan et äkkiä siihen tottuu. Nyt jos pitäisi valita, niin en missään nimessä ottaisi sisävessaa. Varatkaa vain jotain niskaan nakattavaa eteiseen, jotta ei tarvitse aamupissalle mennessä kokonaan pukeutua.

  VastaaPoista
 2. Kannattaa myös opetelkaa laittamaan uusi vessapaperirulla ulko-oven kahvaan kun edellinen on loppumassa. Täten seuraava menijä muistaa viedä sen mennessään. Sieltä pihan perältä on jokseenkin turha sitä paperia huudella, kukaan ei kuitenkaan kuule :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti hyvistä vinkeistä! Onneks tuota ulkohuussielämää on tullu harjoiteltu mökillä pienestä pitäen, ni se on jokseenkin tuttua. :)

   Poista