perjantai 20. tammikuuta 2017

Lintujen talviruokintaa

Täällä maalla asuessa on tullut monenlaisia arkirutiineita, joista yksi on lintujen talviruokinta. Jo viime vuonna virittelin laudan talveksi ensimmäistä kertaa, kun muutimme tänne. Nyt tänä vuonna jatkoin samalla linjalla. Lintulauta on sijoitettu pihalle niin, että se näkyy hyvin keittiöön. Keittiön ruokapöydän ääressä istuessa tulee katseltua aina ulos ja ihmeteltyä lintujen puuhastelua. Myös orava vierailee lähes päivittäin ruokailulla laudan alla. Lintuja seuraillessa tulee välillä ihan mummo-olo, kun miettii, että monella iäkkäämmällä ihmisellä taitaa olla tämä sama harrastus. No, aivan sama. Linnut hyötyy ja mie saan katseltavaa. Vierailijoita on tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Lajeina on ollut seuraavia; talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, pikkuvarpunen, närhi, käpytikka, viherpeippo, punatulkku, orava ja tänään uutena lajina bongattu keltasirkku.

Linnut käyvät laudalla hyvin ahkerasti. Tarjolla on ollut auringonkukansiemeniä. Viime vuonna siemeniä meni talvessa yli 100kg ja nyt tahti vaikuttaa samalta. Lauta pitää täyttää päivittäin ja kaikki sieltä häviää.



Auringonkukansiementen ohella olen virirellyt omenapuiden oksiin talipalloja sekä niille varattuun telineeseen että narulla kiinni oksiin. Talipalloja voisi myös itse tehdä kookosrasvasta ja siemenistä, mutta sitä en ole vielä kokeillut.



Tarjolle olen laittanut pihalle myös kauralyhteen, mutta siitä linnut eivät ole olleet kovin innostuneita. Hyvin harvoin sitä joku syö, mutta onhan se kivannäköinen pihan koriste. Toivotaan, että nyt pihaan ilmestynyt keltasirkku innostuisi vaikka siitä.



Nyt muutamana päivänä on aurinko paistanut ja sen myötä on tullut hyvin keväinen olo. Haluaisi jo laittaa siemeniä itämään, mutta vielä taitaa olla liian aikaista. Pihaakin on tullut jo suunniteltua. Mitä muutoksia, mitä uusi kasveja mihinkin. No, vielä on hetki aikaa fiilistellä talvea. Siellä ne kukat, kasvit ja pensaat vielä uinuvat lumen alla.


Kevättä odotellessa! Palataan taas asiaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti