perjantai 2. kesäkuuta 2017

Pihatöitä, kesäkukkia ja salaojien virittelyä

Voi, kun aika vierähtää nopeasti. Paljon on tapahtunut ja tekemistä on riittänyt. Valokuvia tulee aina napattua kaikista puuhailuista, mutta nettiin ne eivät ole ennättäneet. Mutta nyt ennättää. Viime päivityksessä ihmettelin, kuinka kevät tulee nopeasti ja kelit olivat tavanomaista lämpimät. Siihen se lämmin aalto sitten jäikin. Kevät on ollut kylmä ja pahasti myöhässä muihin vuosiin verrattuna. Joitakin lämpimiä päiviä on toki ollut, joina on voinut pihatöitäkin tehdä t-paidassa, Shortsikelejä ei vielä ole ollut tarjolla. Tänään on kesäkuun 2.päivä ja ulkona on meillä 5astetta lämmintä. Olen tehnyt paljon kesäkukkahankintoja ja siirtänyt ne sitten yöksi sisälle, jos on luvattu kylmä yö. Aikamoista siirtelyä on ollut siis tarjolla. Tänään en jaksanut kukkia viedä edes takaisin ulos, kun ilma oli mitä oli. Ihan sama, vaikka ovat tänään sisällä. Katsotaan huomenna niiden ulkoilua uudelleen, jos ilma olisi jo parempi. Alla olevassa kuvassa on osa kukista. Takavarastossa on vielä lisää. Onneksi on toinen ovi, mistä kulkea taloon. :D


Tässä vielä muutama kuva kesäkukkaistutuksista. Onko kellään muulla sellaista ongelmaa kesäkukkien kanssa, että ensin puutarhalla hullaantuu ja ostaa ilman mitään tarkkaa suunnitelmaa taimia. Kotona sitten tuskailee, että mitkä kukat sitä nyt iskisi samaan astiaan, kun tuntuu, ettei mitkään sovi keskenään yhteen. Pienen säätämisen jälkeen lopputulos on kuitenkin ihan hyvä ja kaikki kukat ovat löytäneet itsensä ruukkuun.

Sekalainen seurakunta

Leijonankitaa, lobeliaa, miljoonakelloa ja neilikkaa

Ruusuliisa

Puutarhalta valmiina ostettu miljoonakelloamppeli 
Pihallakin on tapahtunut paljon. Puskia on leikattu, maata myllätty, kukkapenkkejä kaiveltu, perennoja istutettu, kukan siemeniä kylvetty, pelto äestetty kahteen kertaan, muutaman rivin mansikkamaa perustettu ja kasvihuoneelle kaivettu pohja ja siihen tuotu kasa hiekkaa. Nyt hiekkaa tampataan ja annetaan painua ja sitten pitäisi rakennella siihen kasvihuone. Kasvihuoneen teosta sitten lisää, kun edistystä tapahtuu. Viime viikolla leikkasin myös ensimmäistä kertaa nurmikon. Nurmikko kasvaa täällä vauhdilla ja nyt se olisi taas jo ajon tarpeessa. Myös perunat istutettiin viime viikolla. Maahan meni Annabelleä 10kg ja Mozarttia 5kg kätevästi perunanistutuskoneen avulla. Toivotaan, että satoa saadaan ja että se on laadukasta. Kissa on pyydystänyt pellolta valtavasti vesimyyriä, joten voi olla, että osasta perunoita on jokunen vesimyyrä taas käynyt haukkaamassa palan. Myyrät voi ainakin tällä hetkellä mellastaa pellolla, kun herra kissa vain lepuuttaa tassuja ja nukkuu sisällä. Liian huono keli vissiin ulkoilla ja "olla töissä".  ;)




Viime viikonloppuna pellon puolista osaa pihaa kaiveltiin vähän enemmin ja järeämmällä kalustolla, kun talon viereen asennettiin muutama uusi salaojaputki. Keväisin ja varsinkin syksyisin on ollut ongelmana se, että talon yläpuolella pellon laidassa oleva oja on aina lähes täysi. Vettä on myös jäänyt talon päätyyn ihan lammikoksi asti. Nyt pellon ylälaidan salaojakaivosta lapioitiin pohjalle vuosien aikana kertynyttä liejua pois ja asennettiin uudet putket pellon laitaan sekä talon päätyyn, joten toivotaan, että syksyllä on talon lähellä kuivempaa kuin aiemmin. Emme siis kaivaneet talon seinustoja auki ja asentaneet patolevyjä tai salaojia niin lähelle taloa, vaan putket tulivat hieman kauemmaksi. 

Uuden putken kohta määräytyi vanhan putken mukaan. Vanha salaojalinja lähtee yläojan luona olevasta salaojakaivosta ja putkea kaivettiin näkyviin ja tarkistettiin sen kunto. Salaojaputkisto oli n. metrin syvyydessä ja mitään näkyvää vikaa ei ollut. Vanha salaojitus oli tehty n.30cm tiiliputkipätkillä, joita on ennen käytetty yleisesti, ei toki enää pitkään aikaan. Vanhaa linjaa kaivettiin niin pitkälle(n.60m), että vastaan tuli vuokrapelto. Vanha salaoja jatkui vuokrapellon alla päättyen pellon alalaidan kaivoon. Vuokrapellon laidalla rikoimme yhden tiiliputken ja kokeilimme valuttaa letkulla vettä putkistoon ja sehän toimi ja virtasi loppuputkistoa pitkin alakaivoon. Uuden salaojaputken pystyi siis yhdistämään vanhaan linjastoon. Tähän keksittiin ratkaisuksi y-haara, jolla yhdistimme vanhan tiilisalaojan ja uuden muovisen jatkamaan matkaa samassa linjassa vuokrapellon alla. Tällöin samassa kohtaa kulkee nyt kaksi salaojaa. Uusi ainakin varmuudella toimii, mutta myös vanha jätettiin paikoilleen. Kaivurikuskimme kyseli, etteikö meillä olisi jossakin jemmattu vanhoja tiiliputkia ja tiilistä y-haaraa, jolla yhdistäminen sujuisi parhaiten. Tiiliputkia on iso kasa riihessä ja suureksi yllätykseksi sieltä löytyi juurikin tuo tarvittava tiilisalaojaan tarkoitettu y-haara kappale. Toinen y-haara (muovinen) yhdistää sitten alla olevassa kuvassa olevan täysin uuden salaojalinjan pellon linjaan. Alakuvan kaivannon kohdalla salaojaa ei siis ole aiemmin ollut. Olikohan nyt mahdollisimman monimutkaisesti selitetty. No, tässä muutama kuva operaatiosta. 

Tähän päätyyn kertyi aina vettä -
salaojalinja jatkuu talon kulmalta oikealle



Kaivinkoneella homma hoitui kätevästi

Tiiliputkia, ne jäivät maahan ennalleen

Uusi muovinen salaojaputki
Sitten vain maat takaisin paikoilleen ja homma oli siinä. Toivotaan, että syksyllä on kuivaa talon lähistöllä.

Tänään, kun ollut kolea ilma ulkona on ollut hyvää aikaa leipoa. Tein jopa leivinuuniin tulet, kun talon lämmitys on ollut nyt pois päältä ja lämpötila sisällä oli hieman viileä. Tässä päivän tuotokset. Porkkanapiirasta ja kinkkupiirasta leivinuunissa paistettuna sekä hellalla tehty kanakeitto. Bon apetit!



Nyt hyvää viikonloppua! Yritän olla ahkerampi kirjoittaja! :)

2 kommenttia:

  1. Todella mukava lukea näitä kirjoituksia! Itse en malta odottaa, että saa ensi kesänä vihdoin laittaa pihan kuntoon. Nyt meillä salaojat kaivetaan myös lähiaikoina ja muutenkin tuota pihaa myllätään. Ajattelin jättää siis istutukset keväälle ja kesälle. https://www.sorasan.fi/salaojat

    VastaaPoista
  2. Pitäisi meilläkin nuo pihatyöt tehdä, lähinnä salaojat kaivaa. Muutenkin pitäisi muutostöitä tehdä, sitten kun lumet sulaa. Kovasti on vielä tehtävää jäljellä. Kiitos postauksesta.

    VastaaPoista